Vitaminer – Vilka är viktiga att ta när man tränar?

Kategorier Blogg

Frågan många som tränar ställer är om de behöver ta extra vitaminer under sin träning. Alla vet att motion bidrar till en betydligt bättre hälsa och dessutom minskas risken för att få kroniska sjukdomar. Under träningen är det även viktigt att få i sig de vitaminer och mineraler som man behöver. Det finns mineraler och vitaminer som motverkar utmattning och trötthet, medan andra försöker hejda skador som kan uppstå med musklerna under träning som är ut över det vanliga.

Skulle muskler skadas under sin träning kan de inte i sin tur ta tillvara på glykogen och näringsämne lika effektivt som innan. Detta kan leda till att prestationsförmågan försämras. Utöver det försvinner både mineraler och vitaminer när man svettas. Därför kan det var all idé att äta tillskott av vitaminer under sin träning.

Vitaminer vid träning

Tränar man regelbundet så finn det vissa mineraler och vitaminer som man bör få i sig.

Vitaminer vid träning

B-vitamin – Är en mycket central vitamin för exempelvis muskeluppbyggnad, energiomsättning och nervsystemet. Det finns ett flertal idrottare som har nytta av att ta extra B-vitaminer under sin träning, vilket innebär att deras energiproduktion ökar. De personer som är mer aktiva jämfört med sådana som sitter still mycket, behöver få i sig en större mängd av denna vitamin. Det går att hitta B-vitamin i skaldjur, fisk, potatis, broccoli, gröna bladgrönsaker, bönor, squash, solrosfrö, avokado och kött

C- och E-vitamin – Har ett innehåll av antioxidanter och samtidigt skyddar dessa vitaminer celler i kroppen mot oxidativ stress. Tränar man hårt kan även C-vitamin bidra till att immunsystemet kommer fungera helt normal. C-vitamin hittas bland annat i alla kålsorter, kiwi, citrusfrukter, paprika och broccoli.

D-vitamin – Detta vitamin styr av många centrala funktioner i sin kropp och underlättar upptagningen av kalcium, som behövs för skelettutvecklingen. Solen är den allra främsta D-vitaminkällan, men under vinterhalvåret bör nordbor som tränar äta extra av denna vitamin. D-vitamin finns i äggulor, svamp, lever från nötkreatur, fiskleverolja och från fet fisk så som sardiner, lax, tonfisk och makrill.

Kalium – Hjälper till att reglera kroppens vätskebalans och ser samtidigt till att omvandla glukos till glykogen. Vid hård träning försvinner mycket av kaliumet när man svettas. Har man brist av kalium så känner man sig trött, har dålig muskelkontroll och kan ge störningar på hjärtats rytm. Kalium hittas bland annat i mejeriprodukter, fågel, fisk, grönsaker och frukt.

Magnesium – Vid hård träning kräver kroppen ytterligare dos av magnesium. Då magnesium är kramlösande. Dessutom ser det till att man får en normal omsättning av energin, samt att muskler och nervsystem fungerar precis som de ska. Magnesium kan också motverka utmattning och trötthet i musklerna. Det går att hitta magnesium i exempelvis bananer, ost, avokado, skaldjur, gröna bladgrönsaker, baljväxter, kaviar och fullkornsprodukter.

Järn – Järnet är nödvändigt för kroppen då det är blodets transport av syre och sätter fart på immunförsvaret. Under tiden som man tränar försvinner järn från kroppen via svett och i urinen och tillsätter man inte järn kan många som tränar hårt drabbas av järnbrist. Just järnbrist är det större risk för kvinnliga idrottare, eftersom de har blödningar varje månad. Det finns järn i exempelvis jordgubbar, linser, körsbär, bönor, nötkött, messmör, brysselkål, gröna ärter och blomkål. Äts järn tillsammans med C-vitamin blir upptaget i kroppen bättre.